Studijske posete uspešnim seoskim turističkim domaćinstvima i poljoprivrednim proizvođačima

U okviru projekta Osnaživanje ženskog preduzetništva i uloge žena na selu u jugoistočnoj Srbiji Caritas Beogradske nadbiskupije je u periodu od 17-30. avgusta organizovao tri jednodnevne studijske posete uspešnim seoskim turističkim domaćinstvima i poljoprivrednim proizvođačima u Kragujevcu, Topoli i Kniću.

Oko 60-tak žena, učesnica projekta iz svake od 4 projektom obuhvaćene opštine: Pirot, Babušnica, Vlasotince i Aleksinac, koje se bave proizvodnjom domaće hrane, kao i one uključene u turističke usluge na selu, imale su prilike da se upoznaju sa uspešnim agro preduzetnicama u Šumadiji kroz  posetu turističkim domaćinstvima: Lukić u selu Ovsište, u opštini Topola; Janin raj – domaćinstvo koje kombinuje vlastitu proizvodnju, preradu i turističke usluge i domaćinstvo Aleksić u selu Guberevac, opština Knić, gde su, pored ostalog, mogle da pogledaju i destileriju domaćih rakija i dućan sa izuzetno širokom paletom ručno rađenih domaćih proizvoda.

U toku je i priprema za studijsku posetu Sloveniji koja se organizuje u periodu od 20-24. septembra 2023, gde će učesnice imati priliku da obiđu poljoprivredna i turistička gazdinstva u opštinama Razkrižje i Kočevje.

 

Ovaj projekat sufinansira Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Slovenije, a realizuju Karitas Slovenije i Caritas Beogradske nadbiskupije.

„Ovaj projekat sufinansira Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Slovenije. Stavovi izneti u njemu izražavaju stavove Caritasa Beogradske nadbiskupije, ali ne i zvanične stavove Vlade Republike Slovenije.“

Slovenia_Aid_logo