Studijska poseta Sloveniji u okviru projekta „Osnaživanje ženskog preduzetništva i uloga žene na selu u jugoistočnoj Srbiji“

U okviru projekta „Osnaživanje ženskog preduzetništva i uloga žene na selu u jugoistočnoj Srbiji“, u periodu od 20-24.09.2023. god. realizovana je studijska poseta Sloveniji koja je imala za cilj da kroz obilazak uspešnih slovenačkih turističkih i poljopirvrednih gazdinstava učesnicama projekta predstavi primere dobre prakse, naučene lekcije, iskustva i samoodržive modele finansiranja u oblasti proizvodnje domaćih proizvoda od mleka, voća i povrća i pružanja usluga u seoskom turizmu.

Ukupno 22 žene koje se bave proizvodnjom tradicionalne hrane i seoskim turizmom iz 4 opštine: Aleksinac, Vlasotince, Babušnica i Pirot i predstavnici Caritasa Beogradske nadbiskupije imali su priliku da obiđu više uspešnih poslovnih inicijativa na selu u opštinama Kočevje i Razkrižje, da vide i čuju kako izgleda proces prerade proizvoda od štale ili njive do trpeze, da u svojim oblastima delovanja prošire svoje vidike i dobiju nove ideje kako da kroz dodatnu vrednost proizvoda dodatno uvećaju svoje prihode, što je i cilj projekta.

U okviru studijske posete učesnice projekta su se sastale i sa predstavnicima lokalne samouprave ove dve opštine, direktorom Caritasa Slovenije, obišle Biznis Inkubator koji ima novu kuhinju za preradu domaćih proizvoda za lokalne proizvođače, muzej pčelarstva ali i promovisale svoje proizvode i svoju regiju.

Ova studijska poseta je bila dobra prilika za međusobno povezivanje žena, razmenu iskustava, razgovor sa domaćinima o svim izazovima sa kojima su se susretali na svom putu do uspeha, kao i za degustaciju velikog asortimana tradicionalnih, domaćih proizvoda na slovenačkim gazdinstvima.

Vođene pozitivnim utiscima sa studijske posete učesnice projekta sa nestrpljenjem isčekuju da neke od primera dobre prakse implementiraju u svoju oblast delovanja.

Projekat sufinansira Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Slovenije, a realizuju Karitas Slovenije i Caritas Beogradske nadbiskupije.

„Ovaj projekat sufinansira Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Slovenije. Stavovi izneti u njemu izražavaju stavove Caritasa Beogradske nadbiskupije, ali ne i zvanične stavove Vlade Republike Slovenije.“

Slovenia_Aid_logo