U Knjaževcu održana konferencija na temu ženskog preduzetništva na selu

U okviru projekta “Razvoj ženskog agropreduzetništva u jugoistočnoj Srbiji” u prostorijama društvenog kluba Doma kulture u Knjaževcu juče je održana konferencija na temu “Žene u agropreduzetništvu”. Cilj konferencije bio je da se učesnicima predstave rezultati projekta sprovedenog u prethodnih 30 meseci u opštinama Knjaževac, Aleksinac i Ražanj i podele iskustva drugih organizacija koje deluju u ovom sektoru. Oko 70 prisutnih predstavnika opštinskih uprava, lokalnih i regionalnih razvojnih agencija i samih proizvođača bilo je u prilici da čuje na koji način podrška seoskim ženskim organizacijama i njihovim inicijativama doprinosi promenama u kvalitetu života žena u ruralnim područjima.

 

O merama podrške malim proizvođačima na lokalnom nivou u uvodnom delu događaja govorili su predstavnici slovenačkih opština Kočevje i Razkrižje, kao i Komore za poljoprivredu i šumarstvo Republike Slovenije. Kao primeri uspešnog udruživanja žena u našoj zemlji, predstavili su se žensko socijalno preduzeće Radanska ruža iz Lebana i ženska zadruga Darovi Lužnice iz Babušnice. Poslednji deo bio je posvećen prezentaciji internet platformi za promociju malih proizvođača hrane u Srbiji i pružalaca usluga u seoskom turizmu kao delatnosti koje mahom upošljavaju žene iz ruralnih područja.

Po završetku radnog dela, priređeni su izložba i koktel u organizaciji žena koje su učestvovale na projektu. Program je završen posetom selu Štipina, gde su predstavnici slovenačke firme Talisman d.o.o. uručili donaciju u vidu profesionalnog pasterizatora članicama poljoprivrednog udruženja Ukus prirode.

Projekat „Razvoj ženskog agro-preduzetništva u Jugoistočnoj Srbiji“ sprovode Karitas Slovenije i Caritas Beogradske nadbiskupije u partnerstvu sa opštinama Knjaževac, Aleksinac i Ražanj.

„Ovaj projekat sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije. Stavovi izneti u njemu izražavaju stavove Caritasa Beogradske nadbiskupije, ali ne i zvanične stavove Vlade Republike Slovenije.“

MRSS_logo_vertical_SLO_CMYK-1