Prerađivačice voća i povrća na Novosadskom sajmu poljoprivrede

U periodu od 18. do 24. septembra u Novom Sadu je održan 88. Međunarodni sajam poljoprivrede. Tradicionalno, ova manifestacija okupila je najbolje što naša zemlja ima u oblasti poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, kao i izlagače iz 17 inostranih zemalja. Na sajmu su nastupili brojni domaći izlagači iz svih oblasti poljoprivrede, od mehanizacije, opreme, stočne hrane, proizvoda od plastike, opreme za preradu voća, povrća, semenskog i sadnog materijala.

U prethodna četiri dana učešće na sajmu uzelo je i 39 žena iz Aleksinca, Knjaževca i Ražnja. Njihov prodajni nastup organizovan je u okviru projekta “Razvoj agropreduzetništva u jugoistočnoj Srbiji” koji realizuju Caritas Beogradske nadbiskupije I Karitas Slovenije u partnerstvu sa tri pomenute opštine sa ciljem podrške individualnim poljoprivrednim gazdinstvima u razvoju i plasmanu zdravih domaćih proizvoda.

Svi izloženi proizvodi izrađeni su ručno, po tradicionalnoj recepturi, uz savetodavnu podršku tehnologa i poseduju potvrdu nadležnih institucija o zdravstenoj ispravnosti i bezbednosti. Upakovani u moderna pakovanja sa novim dizajnom, najveću pažnju privukli su proizvodi slane zimnice karakteristični za region iz kog ove žene dolaze poput ajvara, pinđura i ljutenice, kao i slatki namazi od voća i prerađevine od šumskih plodova.

U narednom periodu planirano je da žene nastupe na još nekoliko prodajnih izložbi domaće hrane, uključujući Sajam etno hrane u Beogradu i Sajam turizma u Kragujevcu.

Projekat „Razvoj ženskog agro-preduzetništva u Jugoistočnoj Srbiji“ sprovode Karitas Slovenije i Caritas Beogradske nadbiskupije u partnerstvu sa opštinama Knjaževac, Aleksinac i Ražanj.

„Ovaj projekat sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije. Stavovi izneti u njemu izražavaju stavove Caritasa Beogradske nadbiskupije, ali ne i zvanične stavove Vlade Republike Slovenije.“

MRSS_logo_vertical_SLO_CMYK-1