Žene iz Aleksinca, Knjaževca i Ražnja posetile Sloveniju

Kao deo projekta „Razvoj ženskog agropreduzetništva u jugoistočnoj Srbiji“, koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije, realizovana je studijska poseta Sloveniji za 16 poljoprivrednica koje se bave izradom domaćih proizvoda od voća i povrća i predstavnike partnerskih opština. U organizaciji slovenačkog Karitasa, a uz pomoć domaćina boravka, opština Kočevje i Razkrižje, ženama su se predstavili lokalni prerađivači voća i povrća, proizvođači mlečnih proizvoda, lekovitog bilja i porodične  vinarije. Osim razmene informacija o samoj tehnologiji proizvodnje, učesnice su najviše zanimala pitanja plasmana, odnosno načini obezbeđivanja profitabilnog poslovanja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava. S tim u vezi, veliko interesovanje privukla je ideja poslovnog inkubatora Zakladi Kočevske, kao modela za udruživanje i promociju malih lokalnih proizvođača. Uz pomoć ljudi iz ove organizacije, naše učesnice predstavile su svoje proizvode na lokalnoj pijaci, a meštani Kočevja i okoline da degustiraju neke od proizvoda.

U obe opštine organizovan je i susret sa predsednicima opština, dr. Vladimirom Prebiličem iz Kočevja i Stankom Ivanušičem iz Razkrižja, koji su predstavili rad svojih lokalnih samouprava, što je bilo posebno zanimljivo za predstavnike opštinskih uprava Aleksinca, Ražnja i Knjaževca. Goste je u Kočevju dočekao i dr. Robert Kokalj,  načelnik Sektora za razvojnu saradnju i humanitarnu pomoć iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije, koji je naglasio da je osnaživanje žena jedan od prioriteta međunarodne razvojne saradnje Republike Slovenije i slovenačkog predsedavanja Savetom EU. Generalni sekretar slovenačkog Caritasa Peter Tomažič naglasio je na uvodnom sastanku sledeće: „Osim materijalne pomoći, dobrodošli su i ovakvi programi, u kojima polaznici stiču znanja za pokretanje malih biznisa, što će im donositi prihod u budućnosti.“

Planirano je da slovenački partneri, uključujući Poljoprivrednu komoru Slovenije, posetu uzvrate naredne godine kako bi opštinama u jugoistočnoj Srbiji dodatno predstavili modele za razvoj ženskog biznisa na selu.

Projekat „Razvoj ženskog agro-preduzetništva u Jugoistočnoj Srbiji“ sprovode Karitas Slovenije i Caritas Beogradske nadbiskupije u partnerstvu sa opštinama Knjaževac, Aleksinac i Ražanj.

„Ovaj projekat sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije. Stavovi izneti u njemu izražavaju stavove Caritasa Beogradske nadbiskupije, ali ne i zvanične stavove Vlade Republike Slovenije.“

MRSS_znak