Stručnom podrškom tehnologa do boljih proizvoda

U okviru projekta “Razvoj ženskog agro-preduzetništva u jugoistočnoj Srbiji”, tokom septembra meseca u selima opština Aleksinac, Ražanj i Knjaževac organizovane su praktične radionice za pripremu prerađevina od voća i povrća. Žene korisnice ovog projekta, mahom poljoprivredni proizvođači, imale su priliku da, uz mentorsku podršku tehnologa, prođu tehnološki postupak proizvodnje prethodno izabranih proizvoda. Ovo je podrazumevalo stručnu pomoć u svim fazama prerade – od izbora, klasifikacije i pripreme sirovine, termičke obrade, konzerviranja do punjenja u ambalažu. Označavanje i skladištenje proizvoda biće obrađeni kao zasebne teme tokom novembra.

 

Cilj ovih radionica je unapređenje kvaliteta tradicionalnih proizvoda ovog kraja, uglavnom slatke i slane zimnice (ajvara, ljutenice, džemova, slatka, sokova i sl), kao i obezbeđivanje zdravstvene ispravnosti proizvoda. S tim u vezi, tokom praktičnog rada predočena je zakonska regulativa i standardi koji se odnose i na izbor ambalaže i pakovanja. Žene su informisane i o primeni pravilnika o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla koji je stupio na snagu u martu ove godine, a kojim će poljoprivrednim gazdinstvima biti omogućeno da proizvode i prodaju hranu biljnog porekla. Kada je reč o uslovima higijene hrane, najviše pažnje posvećeno je dozvoljenim odstupanjima od zahteva Zakona o bezbednosti hrane kako bi se omogućila fleskibilnost u proizvodnji, a očuvala bezbednost proizvoda. Do kraja novembra, planirano je da se utvrdi tehnološki postupak za ukupno devedeset poljoprivrednih proizvoda, čijoj bi se promociji I distribuciji pristupilo od naredne godine.

 

Projekat „Razvoj ženskog agro-preduzetništva u Jugoistočnoj Srbiji“ sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije, a realizuju Karitas Slovenije i Caritas Beogradske nadbiskupije.

„Ovaj projekat sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije. Stavovi izneti u njemu izražavaju stavove Caritasa Beogradske nadbiskupije, ali ne i zvanične stavove Vlade Republike Slovenije.“

MRSS_znak