Organizovana obuka za negovatelje „Pomoć u kući“

Caritas Beograd je u saradnji sa Gradskom opštinom Zvezdara i Nacionalnom službom za zapošljavanje, a uz finansijsku podršku Caritasa Beč organizovao 25. i 26. februara 2020. godine dvodnevnu obuku za negovatelje „Pomoć u kući“. Akreditovanu obuku je pohađalo 29 polaznika među kojima je bilo 20 nezaposlenih osoba sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje za grad Beograd. Stručnu obuku su vodile koleginice i stručni saradnici iz Caritasa Valjevo: Snježana Badrić, Milena Maksimović, Slobodanka Soldatović i Ana Nikolić.

Polaznike obuke je u ime Gradske opštine Zvezdara pozdravila zamenica predsednika Gradske opštine Zvezdara Violeta Filip i naglasila da je veoma raduje činjenica što se više od dvadeset nezaposlenih osoba prijavilo za obuku i na taj način uvećalo mogućnost za zaposlenje. Ona je takođe navela da je GO Zvezdara prva beogradska opština koja je uspostavila saradnju sa udruženjem građana Caritas Beograd. Dalje je navela i da Opština Zvezdara ima dobru saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, zahvaljujući kojoj su u ovoj opštini više puta organizovane razne obuke za nezaposlena lica. Zamenica predsednika je svim polaznicima poželela da uspešno završe obuku i da nađu zaposlenje.

Nakon završene obuke svi polaznici će dobiti sertifikat Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i sertifikat Caritasa. Na osnovu dobijenih sertifikata polaznici imaju mogućnost da se zaposle kao negovatelji na celoj teritoriji Republie Srbije, kao i u inostranstvu.

Caritas Beograd je na osnovu angažovanja i pokazanih rezultata tokom dvodnevne obuke odabrao pet osoba koje će polovinom marta poslati na desetodnevnu stručnu, praktičnu obuku u Valjevo, nakon čega će tri osobe biti uključene u program pružanja socijalne usluge Pomoć u kući, koju od aprila 2020. godine na teritoriji Beograda počinje da sprovodi Caritas Beograd.