Caritas nastavlja da pomaže ženama na selu

Uz finansijsku podršku Vlade Republike Slovenije i Karitasa Slovenije, Caritas Beogradske nadbiskupije započeo je početkom januara ove godine realizaciju projekta „Razvoj ženskog agropreduzetništva u Jugoistočnoj Srbiji“ u partnerstvu sa opštinama Aleksinac, Ražanj i Knjaževac. Projekat traje 33 meseca i predstavlja nastavak pomoći Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije ugroženim seoskim sredinama u ovom delu Srbije.

 

Planirano je da 60 žena koje se bave proizvodnjom tradicionalne hrane unapredi tehnologiju prerade voća i povrća kako bi njihovi proizvodi postali konkurentniji, a njihovo samozapošljavanje učinilo održivim. Aktivnosti obuhvataju obuke o metodama i tehnologiji proizvodnje i bezbednosti hrane, mentoring, radionice za preduzetničke veštine, renoviranje prostorija za proizvodnju i skladištenje proizvoda, nabavku opreme i alata, kao i niz promotivnih kampanja. Jednako važan segment projekta predstavlja i prenos dobre prakse iz Slovenije u oblasti rodno ravnopravnog budžetiranja koji je namenjen predstavnicima lokalnih samouprava u cilju kreiranja stimulativnih mera podrške samozapošljavanju žena sa sela.

„Ovaj projekat sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije. Stavovi izneti u njemu izražavaju stavove Caritasa Beogradske nadbiskupije, ali ne i zvanične stavove Vlade Republike Slovenije.“

MRSS_znak