Završene obuke PUK

Trodnevnom obukom u Knjaževcu na temu pružanja usluge pomoć u kući završen je prvi ciklus treninga za sticanje stručnih veština i znanja u okviru projekta „Socio-ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim oblastima Jugoistočne Srbije“ koji zajednički realizuju CBN i lokalne samouprave opština Ražanj, Aleksinac, Boljevac i Knjaževac sredstvima Karitasa Slovenije i Ministarstva spoljnih poslova Slovenije.

U proteklih petnaestak dana, sertifikat o osposobljenosti za obavljanje ove delatnosti steklo je 98 žena u 4 pomenute opštine. Obuke su organizovane u prostorijama Karitasa u Aleksincu, Centru za socijalni rad Ražanj, zgradi Opštine Boljevac i Regionalnom centru za stručno usavršavanje u Knjaževcu, a realizovao ih je Caritas Valjevo. Sticanjem sertifikata, polaznice će dobiti zakonsku mogućnost da posao negovateljice obavljaju u domovima korisnika usluge pomoć u kući, ali i dnevnim boravcima ili drugim ustanovama socijalne zaštite.

Deo učesnica u Ražnju, Aleksincu i Knjaževcu znanje će brzo moći da primeni u praksi s obzirom da se u ovim opštinama već pruža usluga pomoć u kući.

Projektne aktivnosti nastavljaju se krajem januara za kada je predviđen početak stručnih obuka iz pčelarstva.