Dodeljene nagrade za najbolje likovne radove i filmove/foto priče u okviru konkursa “Poštujte naša dečja prava”

U petak, 20.10.2017. godine, Caritas Beogradske nadbiskupije je u saradnji sa Caritasom Slovenije, a uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije, organizovao dodelu nagrada učenicima i školama, koji su u okviru projekta “Unapređenje obrazovanja o dečjim pravima” pobedili na nagradnom konkursu, na temu: “Poštujte naša dečja prava”.

Na konkurs su pristigla 2.174 rada iz ukupno 65 osnovnih i srednjih škola iz južne Srbije. Podeljeno je ukupno 14 nagrada u 3 kategorije, od kojih su se prve dve odnosile na likovni konkurs za učenike od I do IV i od V do VIII razreda osnovnih škola, dok se III kategorija odnosila na filmski/foto konkurs za učenike  srednjih škola. Ukupan nagradni fond iznosio je 320.000,00 RSD.

Dodela nagrada je zbog velike međusobne udaljenosti nagrađenih upriličena na 2 mesta, u Vranju, u Tehničkoj školi, sa početkom u 10 časova i u Aleksincu, u Tehničkoj školi “Prota Stevan Dimitrijević”, sa početkom u 15 časova.

Direktor Caritasa Beogradske nadbiskupije, dr Miloje Veljić je ovom prilikom pozdravio prisutne učenike, nastavnike, roditelje i direktore škola, čestitao nagrađenim učenicima i predstavnicima nagrađenih škola i uručio im vredne nagrade.

U kategoriji od I do IV razreda osnovnih škola nagrade (tablet računare) za najbolje likovne radove osvojili su:

I nagradu je osvojila Nevena Dinov, III-4, OŠ “Svetozar Marković”, Vranje

II nagradu je osvojila Natalija Petrović, III-2, OŠ “Dimitrije Todorović Kaplar”, Knjaževac

III nagradu je osvojila Iva Đorđević, II-3, OŠ “8. septembar”, Pirot

IV nagradu je osvojio Mihajlo Vučković, IV-3, OŠ “Vuk Karadžić”, Vranje

V nagradu je osvojila Kristina Milutinović, IV-2, OŠ “Vuk Karadžić”, Negotin

U kategoriji od V do VIII razreda osnovnih škola nagrade (tablet računare) za najbolje likovne radove osvojili su:

I nagradu je osvojila Milica Novović, VIII-1, OŠ “Ivan Vušović”, Ražanj

II nagradu je osvojila Jovana Ristić, VII-3, OŠ “Branko Radičević”, Bujanovac

III nagradu je osvojio Nikola Filipović, VII-1, OŠ “Gornja Jablanica”, Medveđa

IV nagradu je osvojla Jovana Mladenović, V-2, OŠ “Bora Stanković”, Guberevac

V nagradu je osvojila Lidija Bogdanović, V-2, OŠ “Mitropolit Mihailo“, Sokobanja

U kategoriji filmova/foto priča nagrađene škole su dobile novčane vaučere za kupovinu tehnike po izboru škole.

I nagradu je osvojila Trgovinska škola iz Niša sa foto pričom: „Srušimo ogradu između sreće i tuge“ i dobila vaučer u iznosu od 70.000 RSD.

II nagradu je osvojila Tehnička škola iz Vranja sa filmom: „Pogledaj me očima deteta“ i dobila vaučer u iznosu od 50.000 RSD.

III nagradu je osvojila Tehnička škola „Rade Metalac“ iz Leskovca sa foto pričom: „Svi smo jednaki“ i dobila vaučer u iznosu od 30.000 RSD.

IV nagradu je osvojila Tehnička škola „Prota Stevan Dimitrijević“ iz Aleksinca sa foto pričom „Pravo na život“ i dobila vaučer u iznosu od 20.000 RSD.

Nagradni konkurs ujedno predstavlja završni deo projekta „Unapređenje obrazovanja o dečjim pravima na teritoriji južne Srbije“ čiji je cilj bio da se podigne nivo informisanosti prosvetnih radnika o pravima deteta, da se deca, njihovi roditelji/staratelji informišu o dečjim pravima, da se prava deteta zaštite, poštuju i unaprede, da se obezbedi njihovo sproveđenje, kako bi svako dete bez ikakve diskriminacije imalo uslove za dostojanstven život.

U okviru projekta održano je 9 jednodnevnih akreditovanih seminara za 270 nastavnika osnovnih i srednjih škola, izrađeni su i priručnik i kartice sa sažetim dečjim pravima koji su podeljeni nastavnicima na seminarima, a koji su primenljivi u svakodnevnom radu sa decom. Za roditelje/staratelje izrađeni su lifleti na temu dečjih prava koji su im podeljeni u okviru roditeljskih sastanaka.

Projekat je implementirao Caritas Beogradske nadbiskupije uz podršku Caritasa Slovenije, a finansiralo ga je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Slovenije.

Nagrađene likovne radove i foto priče/filmove možete pogledati ovde.