Realizacija projekta „Ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u ruralnim područjima Jugoistočne Srbije“

U januaru ove godine započela je realizacija projekta „Ekonomsko i socijalno osnaživanje žena u ruralnim područjima Jugoistočne Srbije“ koji zajednički realizuju Karitas Beogradske nadbiskupije i opštine Boljevac, Knjaževac, Aleksinac i Ražanj. Ukupna vrednost projekta iznosi nešto više od 135.000 EUR, od kojih 100 hiljada obezbeđuje Ministarstvo inostranih poslova Slovenije, 11 hiljada Karitas Slovenije i po 6 hiljada svaka od pomenutih partnerskih opština. Projekat se završava u oktobru 2019. godine.

Osnovni cilj projekta usmeren je na povećanje mogućnosti za zapošljavanje žena iz ruralnih oblasti u Jugoistočnoj Srbiji kako bi se doprinelo njihovoj ekonomskoj nezavisnosti, poboljšanju uslova života i većoj ravnopravnosti u društvu. Predviđeno je da po 60 žena u svakoj opštini, uzrasta od 18 do 60 godina, kroz niz aktivnosti u narednih 20 meseci, stekne nova znanja u jednoj od željenih tematskih oblasti (pčelarstvo, proizvodnja domaćih proizvoda od mleka, mesa, voća, povrća i sl, seoski turizam, sakupljanje i sušenje lekovitog bilja). Osim stručnih obuka u izabranoj oblasti, projekat podrazumeva uvodnu dvodnevnu obuku na temu razvoja opštih poslovnih veština (izrada radne biografije, komunikacija, samopromocija, veštine prezentovanja), učešće na sajmovima poljoprivrede i turizma, studijske posete uspešnim poslovnim inicijativama na selu, konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u vidu opreme i materijala za pokretanje / unapređenje malog porodičnog biznisa u vlastitom domaćinstvu. Najuspešniji i najbolje ocenjeni učesnici projekta podršku će dobiti i kroz izradu vizuelnog identiteta i promotivnog materijala za svoje poslovne ideje.

S obzirom da projekat ima za cilj da, pored ekonomskog, pospeši i društveno uključivanje žena sa sela, a bazira se na nizu aktivnosti međusobno povezanih, prioritet je da se selekcija korisnica na projektu sprovede objektivno uzimajući u obzir, s jedne strane, njihovu motivisanost da u kontinuitetu učestvuju u projektnim aktivnostima a, s druge, njihov ukupan socijalno-materijalni status i potrebu za ovakvom vrstom podrške.