Predsednik Caritasa Nemačke posetio prihvatni centar u Preševu

Predsednik Caritasa Nemačke, Dr Peter Neher, u pratnji Klaudija Mozera, voditelja odeljenja za Latinsku Ameriku i Evropu i Tobijasa Nelkea, koordinatora projekta pomoći migrantima u Srbiji, Grčkoj i Turskoj, posetili su 28.08.2017. prihvatni centar za migrante u Preševu.

Predstavnici Caritasa u Srbiji na čelu sa direktorom vlč. Ivicom Damjanovićem predstavili su rad Caritasa na pomoći migrantima u Srbiji, a zaposleni u Preševu i konkretne aktivnosti Caritasa u kampu (podelu hrane i čajeva, vešeraj, psihosocijalni rad i animacija). Posebno interesantan bio je susret sa decom za koju u kampu svakodnevno tim Caritasa organizuje animaciju i edukaciju.

Tom prilikom predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Komesarijata za izbeglice i migracije predstavili su centar i aktivnosti u njemu, izražavajući zahvalnost za saradnju i podršku koju već dve godine Caritas pruža u tom centru.

U razgovoru i susretu sa svim radnicima Caritasa u centru u Preševu, gostima iz Nemačke su predstavljeni dosadašnji rezultati, izazovi i opšta situacija ljudi smeštenih u kampu.
Poseta je bila prilika i za razgovor sa samim migrantima o njihovim poteškoćama, nadama i očekivanjima.

Celodnevni program završen je posetom „Tradiciji juga“ – socijalnom preduzeću u Vranju koje zapošljava žene žrtve nasilja i koje već više od godinu dana priprema hranu u okviru programa Caritasa za migrante i izbeglice u centrima u Preševu, Bujanovcu i Vranju.